29 Aralık 2010

Full Frame Nedir ne anlama gelir?



Fotoğrafa meraklı olanların ve amatörlerin sıklıkla merak ettiği sorudur full frame ne demek? Ya da full frame makina almalı mıyım? ne işe yarar? ya da nerelerde kullanılır? Full frame dslr ve slr fotoğraf makinalarında kullanılan sinema filmi olarak tabir ettiğimiz 24x36 mm boyutlarındaki sensöre sahip olan ekipmanlara verilen addır. Yani lensin mm olarak gördüğü görüntüyü birebir sensör üzerine düşürür. Buna Fokal çarpan 1 de diyebiliriz.

Günümüzde kullanılan dslr ekipmanlardan örneğin canon ve nikon un orta segment modellerinden bahsedecek olursak D80-D90 canon eos 450-500 D ve diğer modelleri gibi. Herbiri. 1,3,1,6,1,5 gibi fokal çarpanlara sahip sensörler kullanmaktadır. Bu da demek oluyor ki görüntüyü küçülterek sensöre düşürüyor. Örneğin bu tip bir fotoğraf makinasını 50 mm bir lens ile kullandığımızda 50x1.5=75 mm olarak göreceğiz. Ama 50 mm lik bir lensi full frame bir ekipmanda kullandığımızda ise 50X1=50 mm olarak yani herhangi bir küçülme yaşamadan göreceğiz.

Sıkça sorulan sorular arasında ise full frame makinaya geçtiğimde eski lenslerimi kullanabilecek miyim sorusu. Ne yazıkki full frame makinalarda bu tip lensler, full frame makinalarda kullanıldığında kenarlarda büyük bir kararma yaparaka büyük bir crop gerektirmektedir. Örneğin Nikon D700 modelini bu lensler ile test ettiğimde ekipman bana 5 megapiksellik bir görünü elde etme şansı verebildi. Demek oluyor ki full frame makinaların lenslerini ayrıca edinmek gerekiyor. Fokal çarpan 1 olduğu için ayna açısı fokal çarpanı 1 olmayan ekipmanlardan farklı oluyor ve sıkıntı yaratıyor.

Bir fotoğraf makinasının full frame olması onun daha iyi görüntü kalitesine sahip olduğu anlamına gelmez. Sadece Lensi daha etkin verimli ve perspektifinde kullanabileceğiniz anlamına gelir.

Ege Eksen